http://www.zeljkasaban.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/261910naslovna.jpg http://www.zeljkasaban.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/697988sponzori_2012.jpg http://www.zeljkasaban.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/779014naslovna1.jpg http://www.zeljkasaban.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/650061naslovna2.jpg http://www.zeljkasaban.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/131211bike.jpg
Darko Jurić: „ABC o vitaminima“
Autor Željka Šaban    Nedjelja, 14 Veljača 2010 15:15    PDF Ispis E-mail

 

Health Coaching ''ART OF LIFE'' je specifični zdravstveni program koji je holistički orijentiran (cjelovit) da bi se postigli željeni rezultati. U obzir se uzima jedinstvenost osobe s kojom se radi, te na taj način dizajnira program koji nije samo koncentriran na probleme (dijagnozu), nego na cijelu osobu. Dodatak je i specifična dijagnostika bazirana na Tradicionalnoj Kineskoj Medicini, te adekvatni pristup rješavanju problema.

Healt Coach u ''Art of Life-u'' je Darko Jurić, holistički orijentiran prakticionar koji kombinira tehnike evaluacije i tretmana. Pomoći će Vam kako se lakše nositi sa problemima (alergije, kronična bol, probavni problemi, poremečaji imunološkog sustava, srčane bolesti, kronični umor, artritis i dr.) i izazovima (te kako kroz njih učiti o svojoj individualnosti, i zašto se takva stanja uopće pojavljuju), kako da ponovno osvjestite sve važne životne aspekte, posebice fizičko zdravlje, mentalnu jasnoću, raspoznavanje emocija, duhovne vježbe, sustav vjerovanja i kreativni potencijal.

 

Budući da je prehrana vrlo bitna stavka u životu, kako normalnog čovjeka tako i sportaša, kao uvod u cijeli Darkov pristup za početak donosim članak u kojem možete saznati sve o sintetičkoj, kristaliziranoj i ''cjeloj-hrani''.

 

 

piše Darko Jurić:

''Danas otprilike oko 60-70% Amerikanaca uzima neku formu vitamina ili minerala koji su na policama dućana ne samo zdrave ishrane nego i ljekarnama, a i supermarketima. Nije nam poznat statistički podatak konzumiranja ovih pripravaka javnosti u Hrvatskoj, ali ja vjerujem da on raste svakim danom. Jeste li znali da 90% svih tih pripravaka su sintetički?  Većina osoba kupi suplement vjerujući da će nutrienti u njima unaprijediti njihovo zdravlje. Većina njih ne zna podrijetlo svih tih nutrienata ili o sastavcima u svim tim tabletama ili kapsulama. Izgleda da imamo nevjerojatan izbor na policama, ali imamo li toliko izbora?

 

Cijelo-hrani dodaci ili sintetički dodaci ishrani
Većina vitaminskih/mineralnih dodataka u drogerijama ili dućanima prirodne hrane nisu prirodnog podrijetla. Oni su izdvojeni iz petro-kemikalija i manje iz bilja. Većinu njih proizvodi 6-7 firmi koje su jedini proizvođači sirovih materijala koji završe u većini pripravaka i dodataka koje vidimo na policama drogerija i dućana zdravom ishranom. Također, samo mali postotak (oko 3%) firmi proizvodi svoje proizvode. Dakle većina firmi kupuje sirovi materijal od ovih nekoliko proizvođača i sastavlja svoje specifične formule (proizvode).

 

Postoje tri forme dodataka: sintetična, kristalizirana i cjelo-hrana
Sintetički vitamini su oni koji su se proizveli u laboratoriju. Oni su izolirane verzije vitamina. Kristalizirane forme

vitamina potječu iz nekog prirodnog izvora (povrće, voće , biljka), ali su odvojeni putem ekstrakcije s nekim kemijskim otapalom i visokom temperaturom. Na kraju kristalizirane forme vitamina su skoro iste onim sintetičnim. “Cijelo-hrana” forma vitamina je ona koja je pažljivo prerađena sa neizmjenjenom formom njihove molekularne ili biokemijske strukturne kombinacije gdje su potencija vitaminskih kompleksa ostali nepromijenjeni.

U prirodno-zdravstvenim krugovima, spoznali su znanstvenici i praktičari da ljudsko tijelo nije dizajnirano da konzumira izolirane nutriente i da ih upotrebljava. Potrebna je cijela paleta podržavajućih mikro nutrienta kao u obliku u kojem se javljaju u prirodi. Na primjer, lycopene je jedan od phyto-nutrienata kojeg ima dosta u rajčici i poznat je po tome da nas može zaštititi protiv raka prostate. Ali u biti ako osoba konzumira ovaj nutrient sam, neće vidjeti pozitivne promjene kao što bi u suprotnom da jede svježu rajčicu ili cijelo-hrani koncentrat napravljen od suhih organskih rajčica. Dakle uzimanje nutrienta u njihovoj cjelo-spektralnoj formi i proporcijama (koje se nalaze u prirodi) je vrlo važno.

 

Većina proizvođača pripravaka i dodataka tvrdi da su njihovi proizvodi prirodni, ali što to u biti znači?  Da bi firma dobila pravo da upotrebljava imenicu “prirodno” dodaci moraju biti najmanje 10% prirodnog izvora. Većina dodataka koji se zovu prirodni imaju određenu bazu cjele-hrane, ali većina njihovih sastojaka su sintetični vitamini. Ovi produkti sadrže određen postotak dodatnih nutrienata koji asistiraju tijelu pri njihovoj asimilaciji ili apsorpciji. Čak dodaci proizvedeni iz prirodnih izvora kao što su ljekovito bilje, kvasac, rižine mekinje, jetra, bobice ili kost mogu biti mrtvi i neupotrebljivi zbog topline, pritiska ili drugih procedura u proizvodnji koje unište njihove enzime. Način proizvodnje je vrlo važan u cijelom ovom procesu. 

 


 
Kemijski, prirodni i sintetički vitamini su identični. Isti sastojci su u molekulama, ali sastojci su aranžirani različito. Kada polarizirana zraka svjetla prođe kroz prirodni vitamin ona će se saviti u desnu stranu, zbog molekulske rotacije prirodnog materijala. Slovo “d” koje je nekad napisano na naljepnici dodatka predstavlja «dextro» ili “desno”. Ovo je znak da je vitamin prirodnog podrijetla. Kad svjetlosna zraka prođe kroz sintetički vitamin razdvoji se u dva dijela, jedan dio se slomi u lijevo, a drugi u desno. Sintetički dodaci se prezentiraju sa slovima “dl” prije imena vitamina.  ‘D’ znaci dextro a ‘L” znaci lijevo.  Ovo demonstrira da molekulska rotacija sintetičkih vitamina nije identična onim prirodnim. Biološka aktivnost sintetičkih vitamina može biti od 50% do 70% manja nego nutrienti prirodnog, “cijelo-hranog”  podrijetla.
Kada uzimamo sintetičke vitamine, tijelu su potrebne puno veće doze jer ono ne može apsorbirati visok postotak sintetičkih vitamina kao što to može sa prirodnim vitaminima. 

 
 

Razlika između prirodnih i sintetičkih vitamina su:
Prirodni vitamin C pomaže tijelu pri krvarenju zubnog mesa, i sa venama na nogama. Izvor sintetičkog vitamina C (askorbinska kiselina) je kukuruzni šećer. Mega-doze mogu uzrokovati probleme sa kolagenom, metabolizmom minerala i uneravnotežiti ostale vitamine što može dovesti do problema s bubrežnim kamencom i dijabetesom. 
Prirodni B vitamin (rižine mekinje) pomaže živčanom sistemu. Sintetički vitamin B (thiamine) se dobivao od ugljenog katrana koji može uzrokovati oštećenja živaca. Poslije Korejskog rata, Američki vojni zatvorenici su patili od neishranjenosti pa su im se davale injekcije sintetičkog B vitamina. Oni nisu pokazivali znakove poboljšanja dok nisu dobili rižine mekinje. 
Prirodni vitamin A (riblje ulje, maslac)  pridonosi izlječenju tkiva organa i boljem vidu. Sintetički vitamin A (acetate i palmitate) može uzrokovati oštećenje jetre.


 

Izbjegavajte izolirane vitamine i minerale
Ja preporučujem ako ćete uzimati dodatke da izbjegavate izolirane vitamine i minerale. Dakle, zaboravite one jeftine boce vitamina C, vitamina E ili B vitamina što nađete u supermarketima i ljekarnama. One vam u biti neće puno pomoći jer tijelo ne zahtijeva samo vitamin C nego cijeli kompleks vitamina i co-faktora.  Postoji niz problema sa sintetičkim vitaminima i dodacima koje ih sadrže. Ne samo što su proizvedeni u laboratoriju nego su potpuno izolirani od cjeline mikro-nutrienta koji su dio cijele-hrane. Oni nemaju co-faktora kao što su enzimi, co-enzimi, vitamini, minerali, aminokiseline, mikroelementi, bjelančevine, phyto-nutrienti, i neophodne masne kiseline, koji su sastavni dio dobrih cijelo-hranih dodataka. I također ne mogu imati sinergistički nutricionistički utjecaj kao što to imaju cijelo-hrani dodaci. Kako je moguće da mrtvi, inertni, izolirani, kemijski dodaci imaju isto djelovanje na tijelo kao cijelo-hrani koncentrati? Tijelo je dizajnirano da prepozna i upotrijebi nešto što je cjelovito, živu hranu, a ne izolirane kemikalije. Ali ne možemo zanemariti činjenicu da ti sintetički dodaci imaju nekakvog utjecaja na tijelo i čak da budu korisni, u najmanju ruku. U biti, sintetički izolati će crpiti dopunske nutriente potrebne da bi se asimilirali i metabolizirali u tijelu iz tjelesnih rezervi. Dakle, moguće je da anomalija kreira nestašicu drugih nutrienta, ili ako je osoba već u nedostatku, sintetički nutrienti mogu iscrpiti tijelo I eventualno uzrokovati veću štetu..  

Cijelo-hrani koncentrati visoke-gustoće
U svijetu holističkog nutricionizma, mi konzumiramo hranu koja se uzgojila bez pesticida, uzimamo mikro-alge, gljive, voće, povrće, i druge koncentrate koji se suše , melju i uzimaju kao puderi ili kapsule. Ovo nisu pilule ili lijekovi, po mom mišljenju ovo su koncentrati visoke gustoće. 
Ako želite vitamin C izaberite cijelo-hrani koncentrat koji će vam dati ne samo vitamin C nego i antioksidante, phyto-nutriente u isto vrijeme, a ne oni koji imaju na etiketi napisano 1000mg vitamina C. Dodaci napravljeni sa cijelo-hranim koncentratima često imaju manju potenciju nutrienta na etiketi. Što ja podrazumijevam pod prirodnim su oni dodaci koji koncentrirani od cijelovite-hrane i prerađeni na način koji zadrži sve nutriente nepromijenjene sa svim co-faktorima i sačuva život enzimima u koncentratima. Oni obično više koštaju i teško ih je naći.''

 

 

Nadam se da je Darko ovim tekstom uspio osvijestiti činjenice kojih dosta ljudi uopće nije niti svijesno. Marketinški smo bombandirani i zapravo prisiljeni vjerovati da je većina pripravaka koja se nalazi na policama dućana i ljekarna upravo ono što je potrebno za naše zdravlje i jačanje imuniteta. No, nakon ovog članka čovjek zastane, i posumlja u kvalitetu mnogobrojnih dodataka prehrani koji su dostupni na našem tržištu. I zato kontolirajte robu koju kupujete, a želite li zaista biti sigurni u ono što popijete ili pojedete, bilo bi najbolje konzultirati nutricioniste, jer ipak oni znaju najbolje.

 

Sve dodatne informacije možete zatražiti na e-mail adresi Darka Jurića: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

A više o Darku i njegovom pristupu pogledajte na njegovoj web stranici: http://www.darkojuric.com/darko.html

 

Art of Life

 

Uskoro donosim i metode koje Darko Jurić primjenjuje u svojim tretmanima (akupunktura, Darkfield Microscopy, Live Blood Cell analysis & Bolen's test) koji mu pomažu da napravi jedinstveni individualan program dizajniran samo za Vas.