http://www.zeljkasaban.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/261910naslovna.jpg http://www.zeljkasaban.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/697988sponzori_2012.jpg http://www.zeljkasaban.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/779014naslovna1.jpg http://www.zeljkasaban.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/650061naslovna2.jpg http://www.zeljkasaban.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/131211bike.jpg
Europsko prvenstvo u Dugom triatlonu, Španjolska (Vitoria-Gastainz), 26.06.2010
Autor Željka Šaban    Subota, 10 Srpanj 2010 09:10    PDF Ispis E-mail

 

Nakon što sam bila prisiljena (erupcija vulkana onemogućila mi je let avionom) propustiti prvu glavnu utrku sezone 2010 Ironman Africa, 25.04.2010,  nizalo se je mnoštvo trening utrka, nakon kojih je uslijedila i druga glavna utrka sezone 2010 – Europsko Prvenstvo u Dugom triatlonu.

 

Na put prema Španjolskoj krećemo Marko i ja u utorak 22.06.2010. letom iz Zagreba, preko Barcelone do Bilbao-a, gdje nas na aerodromu doćekuje vozać hotela ''Boulevard'' (u kojem smo bili smješteni), te odvozi autom (45min vožnje) do Vitorie - Gastainz . Nakon dolaska u hotel (22h), vrlo gladni, odlazimo u obližnji shoping centar nadajući se da ćemo pronaći neki restoran koji će biti otvoren. No, međutim, kako smo i pretpostavljali, sve je bilo zatvoreno, te slučajno, vraćajući se prema sobi, ugledamo, u istoj zgradi gdje je i hotel, kineski restoran. Nakon večere (za 8 Eura jedeš što i koliko želiš), odlazimo na spavanje, ni ne shvačajući, zbog sunca koje još uvijek nije zašlo, da je već 23h.

 

 

 

 

 

 

Idući dan, srijeda, 23.06.2010. (Španjolska mi je ujedno bila i jedan od rođendanskih poklona), sa željom da obavim trening plivanja, odlazim do obližnjeg bazena, no morajući platiti kartu za ulaz od 16 Eura, odlučujem ipak samo napraviti trening trčanja i bicikla.

Problem kod plivanja je bio taj da je jezero (gdje će biti plivačka dionica utrke) u kojem je bilo moguće plivati bilo udaljeno cca 20km od Vitorie-Gastainz, a nije bio oraganiziran odlazak busom, od strane organizatora, osim na dan utrke.
Poslje ručka odlazimo na prijavu u Buesa Arenu (službena arena poznatog španjolskog košarkaškog kluba Tau keramika).

 

 

 

 

Popodnevni odmor zamjenili smo razgledavanjem jezgre Vitorie-Gastainz, te posjeti Međunarodnom danu djece i igre koji se je održavao na ulicama i trgovima Vitorije.
Iako dan traje duže, nego u Hrvatskoj, nama je prošao jako brzo, te i pomalo umorni od šetnje odlazimo na spavanje.

 

 

 

 

 

 

 

Četvrtak, 24.06.2010. Po završetku jutarnjeg treninga plivanja (nakon što je osoblje bazena kontaktiralo organizatore da nas puste for free), prijepodnevnog treninga bicikla i trčanja,  u popodnevnim satima odlazimo na primanje kod gradonačelnika Vitorije-Gastainz. Predvečer smo proveli u centru grada sudjelovanjem na briefingu i predstavljanjem Hrvatske na službenom otvaranju Europskog prvenstva. I tako se je dan vrlo brzo približio kraju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petak, 25.06.2010. Nakon doručka, busom odlazimo sa Britancima (unajmili su agenciju koja im je organizirala cijelo putovanje, a sva sreća da smo bili u istom hotelu kao i oni) na razgled biciklističke staze, te na jezeru, gdje će biti i plivački segment utrke, koristim priliku za trening plivanja. Nakon završetka obilaska bike staze i povratka u hotel, odlazim na trening bicikla. Trening je trajao malo kraće nego što je bilo planirano jer je ispred mene bilo još dosta ''sitnih'' obaveza i priprema za utrku. Po završetku treninga odmah ostavljam bicikl u tranziciji 1 (gdje saznajem da je start utrke sa 8h premješten na 9h), te se busom vraćam prema Buesa Areni kako bi mogla ostaviti stvari za trčanje u tranziciju 2 (na dan utrke bus direktno vozi na start, te je stvari potrebno ostaviti dan ranije).

 

 

 

 

 

Nakon svih obavljenih dužnosti odlazim prema hotelu na laganu večeru i odmor.

 

 

 

 

 

Subota, 26.06.2010. Nakon ranojutarnjeg buđenja busom odlazimo prema jezeru. Posljednje dopumpavanje guma, spremanje gelova, čokoladica, punjenje bidona, oblačenje neoprena i sve je spremno za sami start.

U 9h uslijedio je start Elite Men, nakon 5min start Elite Women, pa Age group-er.

Plivanje od 4km odvijalo se je u jezeru (gdje sam naravno, ne vidjevši bovu koju moram zaobići prije izlaska iz vode, otplivala cca 300m više čak je i kajak morao dolaziti po mene), nakon čega je uslijedio biciklistički segment od 121km (prvi, veći krug od 66km, i drugi manji od 55km). Iako je profil staze izgledao dosta ravničarski, staza je bila vrlo bogata hupserima, manjim brdima i terenima ''uz nogu''. Dio staze od jezera prema Buesa Areni prolazio je, između ostalog, kroz mala mjestašca smještena na brdima, a dio staze od Buesa Arene prema jezeru vozio se je uz samo jezero. Po završetku biciklističkog segmenta čekalo nas je vrlo sparnih i teških 30km trčanja (3kruga po 10km). Neprestano se je izmjenjivala podloga i teren trčanja: gore-dolje, asfalt-šljunak-drvo. Sunce je nuemoljivo pržilo i zadavalo nam podosta problema (veliki broj natjecatelja zbog takvih uvjeta bio je prisiljen odustati od utrke).


Borbu sa sobom i sa vremenom kod žena prva je savladala prošlogodišnja pobjednica Europskog prvenstva Virginija Berasategi (ESP) ispred Jodie Swallow (GBR) i Edith Niederfriniger (ITA).

 

 

 

 

Kod muškaraca pobjeda također odlazi domačinu i prošlogodišnjem pobjedniku Europskog prvenstva Eneko Llanosu, ispred Martina Jensena (DEN) i Jimmya Johnsena (DEN).

 

 

 

 

 

Sa vremenom plivanja 1:02,34., bicikla 4:05,20., i trčanja 2:55.44., te ukupnim vremenom utrke 08:06,47. zauzela sam 10.mjesto u kategoriji Elite Women  (sa tim rezultatom dobila sam 194 boda na ITU Svjetskoj ljestvici Dugog triatlona) koja je ove godine bila ispunjena curama koje su osvajale medalje na Svjetskim i Europskim prvenstvima u dugom triatlonu. Bila mi je čast natjecati se sa njima i učiti...
Ulaskom u TOP 10 osvojila sam i novčanu nagradu od 400 Eura, zbog čega sam bila i više nego presretna. Budući da sama svojim radom financiram svoju TRI karijeru na taj sam način vratila samo mali dio troškova proračuna TRI sezone.

 

 

Ujedno se zahvaljujem Hrvatskom triatlon savezu na podršci i plačanju startnine za nastup na Europskom prvenstvu, te na triatlonskom i biciklističkom dresu reprezentacije.

 

 

 

 

 

Na utrci je također nastupio i Andrej Vištica, koji je usprkos velikih problema koje je imao prilikom dolaska na samu utrku, sa vremenom 06:04:11 zauzeo odlično 8.mjesto u zahtjevnoj kategoriji Elite Men, dok je Dejan Patrčević odustao od utrke nakon prvog kruga bicikla. Dojmove o utrci Andreja Vištice pročitajte OVDJE. , a Dejana Patrčevića OVDJE.

 

 

 

Rezultate utrke pogledajte OVDJE.
 

U nedjelju, 27.06.2010 uslijedio je povratak u lijepu nam našu. Planirani let iz Bilbao-a, preko Munchena do Zagreba, ipak se je ''malo' protegnuo. Kašnjenjem leta od 1h iz Bilbao-a do Munchena (zbog nevrijemena iznad Francuske), ne stižemo na planirani let Munchen-Zagreb. Na aerodromu u Munchenu tražimo zamjenski let. Prvi mogući koji su nam ponudili, a bio je slobodan ,je sutradan (ponedjeljak u 15:20). Umorni od cijele gnjavaže (traženja slobodnih letova, zamjene karata, prebacivanja karata prtljage) odlazimo u obližnji hotel na večeru i prenoćenje.

Nakon prespavane noći, ponedjeljak (28.06.2010) prijepodne, odlučujemo provesti u razgledavanju centra Munchena (svako zlo za neko dobro).

 

 

 

 

 

 

 

Dočekajući tako15:20h, letom iz Munchena prvo dolazimo u Beč (gdje smo imali jos 3h čekanja), te idućim letom u toliko željeni Zagreb. Jednostavno je sve bilo presavršeno prilikom dolaska u Vitoriu-Gastainz, da bi i povratak u Zagreb prošao na isti način.

 

 

 

 

 

Idućih par dana provela sam spavajući i jedeći, kako bih nakon fizičkog i psihičkog odmora bila spremna za nastavak trenažnog procesa.


Slijedeća utrka na kojoj nastupam na rasporedu je 01.08.2010. – Svjetsko prvenstvo u Dugom triatlonu (Njemačka, Immenstadt).


Moju galeriju slika možete pogledati OVDJE.


 

Vitoria-Gastainz biti će domaćin 2011 utrke Svjetske serije u Dugom triatlonu, a 2012 Svjetskog prvenstva u dugom triatlonu.Jedan od mojih ciljeva nastupa na Europskom prvenstvu u Dugom triatlonu i općenito nastupima u dugim disciplinama triatlona je i promocija Dugog triatlona te ženskog sporta općenito. U zadnje 2 godine vidljivi je pomak u bavljenju dugim triatlonom kod žena u Hrvatskoj. Predvođeni Višnjom Škevin (prva žena u Hrvatskoj koja je završila Ironman) do sada je u Hrvatskoj Ironman završilo 6. žena (Višnja Škevin, Zrinka Lodeta, Željka Šaban, Iva Šego, Patricija Grbčić, Ivana Ruskowski. Ne zaboravimo ni naše cure koje su odradile polu  Ironman ili dupli  olimpijski Iva Tomić, Kristina Škevin, Jelena Gracin, Živković Anita,  Maja Marukić, Gordana Jelić-Mrcelić. Ispričavam se ukoliko sam neku izostavila). Čestitam im na savladanoj dionici te se nadam da će nas biti još i više slijedećih godina jer ŽENA TO MOŽE. A nakon što je, prošle godine, uspješno odradila Prvenstvo Hrvatske u Duplom Olimpijskom triatlonu na zahtjevnoj Krčkoj stazi kao svoju prvu utrku u dugom triatlonu ove godine se je i Iva Tomić (aktualna prvakinja Hrvatske u dugom triatlonu) prijavila za utrku Svjetskog prvenstva u Dugom triatlonu.

Nadam se da će se jednog dana i Hrvatska moći pohvaliti ženom koja će Ironman ići ispod 10h.


Specifičnosti i draži dugog triatlona nisu samo borba protiv protivnika i vremena (štoperice), nego i savladavanje vremenskih uvjeta, opreme, različitih konfiguracija staze, dugotrajnih trenažnih procesa koji se najčešće odrađuju samostalno, i svoje vlastite mentalne snage. A razlika između uspješnih sportaša (Ironmana) i ostalih nije u nedostatku snage ili znanja već u nedostaku morala i čovječnosti, jer pobjednici nisu samo oni koji su prvaci i smatraju se zvijezdama, nego i oni koji svojim trudom, radom i upornošću žele ostvariti svoj san.


 

Čast mi je što sam se u Vitorii imala prilike upoznati, izmjeniti par riječi i uslikati se sa ovogodišnjim pobjednicima Eurospkog prvenstva u Dugom triatlonu –  Virginijom Berasategi i Enekom Llanos. Njihova osobnost, čovješnosti, uživanje u tome što rade, ljubaznost i pristupačnost te spremnost na pomaganje je ono što ih čini pobjednicima, jer kako i sama poslovica kaže: ''Sposobnosti te dovode na vrh, ali karakter te na njemu održava''.


 


 

 

 

Ono što me se također vrlo dojmilo je organizacija Age Group Velike Britanije. Čak njih 30-tak u Vitoriu je došlo osjetiti čari Europskog prvenstva u Dugom triatlonu. Vrhunski organizirani (unajmili agenciju koja se brinula za njih), svi jednako obučeni, uvijek vedri, nasmijani, pristupačni, puni optimizma okarakteriziali su svoju zemlju u najboljem pogledu.
Nadam se da će i Hrvatska u budućnosti uspjeti organizirati Team Age Groupera, te i na taj način promovirati hrvatsku triatlon scenu.

 

 

Zahvaljujem se obitelji, prijateljima, poznanicima i sponzorima na pruženoj podršci tijekom cijele moje TRI karijere, te naručito u zadnjih par dana,